senyumlah...

senyumlah...

Friday, August 7, 2009

H1N1 satu malapetaka..


Di saat kita gembira ada yang bersedih, hal ini telah memberi impak yang negatif terhadap penduduk dunia.Mana taknya manusia sekarang seolah-olah seperti dalam ketakutan untuk berhadapan wabak ini(H1N1/selsema babi).Sekali kena boleh membawa maut..nauzubillahi min zalik.Tapi kita mesti ingat segala ujian ataupun bencana(malapetaka) semuanya datang daripada Allah S.W.T.Ramai penduduk Malaysia yang maut akibat daripada wabak tersebut.

Cuba kita fikir sedalam-dalamnya,sebagai seorang Islam kita mesti terima hakikat tersebut.Ini merupakan ujian yang paling besar ke atas manusia.Wabak ini merupakan salah satu balasan terhadap manusia yang mana banyak melakukan dosa dan maksiat.Apabila kita melihat keadaan sekililing , banyak sekali gejala-gejala yang tidak sihat seperti kes pembuangan bayi dalam kalangan remaja begitu menjadi-jadi.Keadaan politik dunia seperti berlakunya penindasan terhadap orang islam dan banyak lagi faktor yang memungkinkan terjadinya malapetaka tersebut.

Apakah tindakan kita sebagai umat islam, hanya berdiam diri..tidak ini bukan caranya.Justeru umat islam perlulah waspada dengan erti kata lain tingkatkanlah amalan, taat akan perintah Allah jauhi maksiat, bersatu antara satu sama lain.Amar makruf nahi mungkar itu yang terbaik..
Bala tidak mengenal orang jahat mahupun orang alim, ianya akan tertimpa atas sesiapa sahaja yang engkar akan perintahNya.

Faktor kesihatan perlulah di ambil berat, kebersihan anggota badan, sekitar rumah & kawasan-kawasan pembangunan perlulah di kawal..Mungkin kelalaian manusia akan membawa padah.
Ingatlah bahawa segala malapetaka berpunca daripada tangan-tangan manusia itu sendiri.Wahai manusia insaf-insaflah, janganlah melakukan kerosakan di muka bumi ini...Sekiranya ada symptom-symptom demam seperti ini segeralah berjumpa doktor..

No comments:

Post a Comment